Kira Stopaj Hesaplama

Kira stopaj hesaplama programı ile hızlı bir şekilde kira stopaj tutarınızı hesaplayabilirsiniz. Aşağıdaki kira stopaj hesaplama aracındaki ilgili boşlukları doldurarak hesapla butonuna basınız. Hızlıca ne kadar kira stopaj tutarı ödeyeceğinizi hesaplayınız.

Stopaj Tutarı (TL)

0,00

Brüt Kira Tutarı (TL)

0,00

Net Kira Tutarı (TL)

0,00

Kira Stopajı Nedir?

Stopaj, gelir ya da kurumlar vergisine tabi bir kazançtan kaynağında kesilen gelir vergisidir. "Stop" yani "durmak" kelimesinden türetilmiş bir terim olan stopaj, "durdurmak" "kesmek" anlamına gelir. Ticari amaçla kiralanan örneğin iş yeri olarak kullanma amacıyla kiralanan taşınmazlarda brüt kira bedelleri üzerinden hesaplanarak tahsil edilen vergi türüdür. Taşınmazı kiralayan taraf, brüt kira bedeli üzerinden hesaplanan ve kanunen belirlenen stopaj oranı doğrultusunda hesaplanan stopajı vergi dairesine ödemekle yükümlüdür.

Kira stopajı, gelir vergisi düzenlemelerine göre gayrimenkul sahipleri ile kiracılar arasında gerçekleştirilen kira işlemlerinde uygulanan bir vergi kesintisi yöntemidir. Kira stopajı, kiracının kira bedelini öderken, bu bedelin belirli bir oranını vergi olarak keserek vergi dairelerine ödemesini gerektirir. Stopaj, Gelir Vergisi veya Kurumlar Vergisi'ne tabi ödemelerin işverenlerden çalışanlara ödenmesi sırasında kanunların saptadığı oranlarda, kaynağından kesilir. Stopaj, işi yapan adına vergi dairesine yatırılır.

Ticari taşınmazların kira ödemeleri üzerinden kesilen vergiye kira stopajı denir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi kapsamında uygulanan kira stopajı, kiracı tarafından vergi dairesine ödenir. Eğer bir iş yeri kiralıyorsanız mutlaka stopaj vergisi ödemeniz gerektiğini de göz önüne almalısınız. Kira stopajı ödeme sorumluluğu mülk sahibinde değil, kiracıdadır. Kira stopajı brüt kira bedelinin %20'si olarak uygulanır ve aylık ya da üç aylık dönemler halinde vergi dairesine ödenir.

Kira Stopaj Oranı Nedir?

Kira stopaj oranı Devlet tarafından brüt kira bedelinin %20'si olarak belirlenmiştir. Ticari amaçla kiralanan iş yeri olarak kullanılan kiralanmış taşınmazların brüt kira bedelinin %20'si üzerinden hesaplanan kira stopajı kiracı tarafından düzenli olarak vergi dairesine ödenmelidir. Kira stopajı %20'dir. Fakat bu %20 brüt miktarından. Önce brüt nete çevrilmelidir. Sonra stopaj hesaplanmalıdır. Bu durumda da kira stopaj hesaplaması %25 olarak matematiksel olmaktadır.

Kira stopajı hesaplama, İş yeri sahibi ve kiracı aralarında bir kontrat yaparak kira bedelini net veya brüt olarak belirtir. Kontrattaki net miktar, kiracının iş yeri sahibine ödediği tutardır. Brüt tutar da kiracının iş yeri sahibine ödediği tutara stopaj kesintisinin eklenmesiyle bulunan tutardır. Kira stopajı, brüt kira tutarının yüzde 20 ile çarpılmasıyla elde edilir. Kira kontratı net kira üzerinden yapıldıysa stopaj, net kira bedeli yüzde 25 ile çarpılarak hesaplanır.

Örnek kira stopajı hesaplama:

  • Bir aylık kira ödemesi 4.000 TL olan bir işyeri için:
  • Brüt kira bedeli = 4.000 TL
  • 4.000 x %20 = 800
  • Kiracı her ay boyunca 800 TL kira stopajı vergisini vergi dairesine ödemelidir. Geriye kalan 3.200 TL ise net kira tutarıdır. Net kira tutarı kiracı tarafından mal sahibine ödenir.

Kira Stopaj Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kiralayan ile taşınmaz sahibi arasında imza altına alınan kira kontratında kira bedeli net ve brüt olarak belirtilir. Kira kontratında net olarak yazılan kira bedeli kiracının kiraya verene ödemekle yükümlü olduğu kira tutarıdır. Brüt kira bedeli ise kiracının taşınmaz sahibine ödeyeceği kira tutarına stopaj kesintisinin eklenmesiyle hesaplanan tutardır. Kira kontratında brüt kira bedeli yazılı değil ise net kira bedelinin 0,80'e bölünmesi sonucu elde edilen tutar brüt kira bedelidir.

Net tutar 0,80'e bölününce (ya da 1,25 ile çarpılınca) brüt tutar elde edilir. Brüt tutarın %20'si ise vergi tutarıdır. Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,25 = 1250 TL olur. Stopaj da 1250 / 5 = 250 TL olur.

Kira Stopaj Hesaplama Örneği:

Bir kiracı, aylık 3.000 TL kira ödemektedir. Kiraya veren kişi, bu kira geliri üzerinden kira stopajı kesintisi yapmalıdır. Kira stopaj oranı %20 olarak belirlenmiştir.

Adım 1: Kiranın Brüt Tutarını Bulma
Kira stopajı, kira bedelinin brüt tutarına uygulanır. Bu nedenle ilk olarak kiranın brüt tutarını hesaplamamız gerekiyor. Brüt tutar, stopaj oranı ile çarpılarak vergi kesintisi yapılacak miktarı bulmamıza yardımcı olur.
  • Brüt Tutar = Kiranın Net Tutarı / (1 – Stopaj Oranı)
  • Brüt Tutar = 3.000 TL / (1 – 0.20) = 3.000 TL / 0.80 = 3.750 TL
Adım 2: Kira Stopajını Hesaplama
Brüt kira tutarını bulduktan sonra, bu tutarı stopaj oranıyla çarparak kira stopajını hesaplayabiliriz.
  • Kira Stopajı = Brüt Tutar x Stopaj Oranı
  • Kira Stopajı = 3.750 TL x 0.20 = 750 TL

Bu hesaplama aracı sadece bilgilendirme amaçlıdır ve yasal tavsiye niteliği taşımamaktadır. Detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık için avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Yasal Uyarı

İnternet sitemizde yer alan hesaplama araçları Halas Hukuk ve Danışmanlık tarafından, Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği'nin meslek kuralları bağlamında sadece bilgi amaçlı olarak temin edilmektedir. Bu hesaplamalar yaklaşık değerler sunmakta olup, kesin sonuçlar için uzman avukatlarımızla iletişime geçmenizi öneririz.